Story

The rustling of the tall pine trees, the glimmering lake surrounded by woodland, and pleasant atmosphere of tranquillity characterise the village near Pinki, where several private houses have been created, based on the same concept, and yet each one has its own character. For several years now the owner of the house has been living here with her family. At first, they settled in and organised their living space, and then turned to the garden. The owner had already got some ideas for the garden; it had to have the wildness of the Latvian meadows, with their seasonal variability characteristic of our nature, while at the same time being easy-maintenance.

Two architectonic elements dominate in the garden, – a rigid house, consisting of different planes and protrusions of various heights, and a white monolith wall instead of a fence, separating the garden from woodland.

The basic structure of the garden is an extension of the architecture of the house; – geometric shapes and straight lines frame the beds and define the garden areas. Hedges, planted at various heights, continue the motif of the protrusions of the house, marking the contours of the garden.

Thuja and hornbeam hedges provide some privacy from the neighbours and the street. Now that the garden has been given a clear structure, it is time for plants to do their magic. Like a painting in a frame, they form the garden. The beds are filled with combinations of wild style and naturalistic grasses and perennials, softening the edges. They surround both – the house terraces and the hidden circular lawn area in the garden, letting the inhabitants of the house dive into the natural environment of the garden.  The flower meadow in some areas of the garden gives the impression of lightness while at the same time making the garden more easy-maintenance by reducing the area that needs to be mown. Specimen trees incorporated in the borders, give height to the garden, and so does the wooden pergola that, with time, will be covered by climbers.

Near the kitchen terrace there is a kitchen garden with rusted raised herb beds and a small garden shed.  Espalier fruit trees stand out against the white background of the wall, and the soft fruit plants provide both a crop and some privacy from the neighbours. The orchard is nearby, too, with a mown path leading through it from the terrace to the kitchen garden.

The garden has got a new lease of life, and its owners – a new room that gives them joy, helps them relax and just spend some quality time on their own or with their loved ones. The new garden provides interaction with nature and architecture, and, most importantly, – with people.

Project info

Category: Completed Gardens
Year: 2015 - 2017
Location: Babītes novads
Area: 1660 sq.m.
Designer: Ruta Gabranova, Ansis Birznieks